Verlenging van het verlaagd btw-tarief op sloop- en heropbouw tot eind juni 2025

Nov 13
Goed nieuws voor bouwheren, aannemers en iedereen betrokken bij sloop- en heropbouwprojecten: het verlaagde btw-tarief van 6% is met zes maanden verlengd tot eind juni 2025.

Dit besluit, dat unaniem werd goedgekeurd door de Kamercommissie Financiën, wacht nu op definitieve goedkeuring door de plenaire vergadering van de Kamer.

Achtergrond

Normaal gesproken geldt voor de bouw van een nieuwbouwwoning een btw-tarief van 21%. Echter, wie een oude woning sloopt en op hetzelfde perceel een nieuwe woning bouwt, kan onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van een verlaagd tarief van 6%. Tot voor kort waren hiervoor twee regelingen beschikbaar:

  1. Stedelijke regeling: een permanente regeling die sinds 2007 geldt in 32 steden, zonder sociale voorwaarden; het volstond dat afbraak en heropbouw plaatsvonden binnen de aangeduide stedelijke gebieden. Deze maatregel gold wel enkel voor werken in onroerende staat (en dus niet voor de verkoop van heropgebouwde woningen).

  2. Tijdelijke regeling: een landelijke maatregel, geïntroduceerd tijdens de  coronapandemie, waarmee het verlaagde btw-tarief van 6% ook buiten de steden mogelijk werd, mits aan bepaalde sociale voorwaarden werd voldaan. Deze regeling liep tot 31 december 2023 en was van toepassing op zowel werken in onroerende staat (afbraak en heropbouw) als op de verkoop van heropgebouwde woningen.

Nieuwe permanente regeling

Vanaf 1 januari 2024 geldt een nieuwe permanente regeling voor heel België. De btw-verlaging is nu uitsluitend van toepassing op de afbraak- en heroprichtingswerken zelf (werken in onroerende staat) en vereist naleving van de gekende sociale voorwaarden zoals:

  • De woning moet de enige en hoofdzakelijk eigen woning van de bouwheer zijn.
  • Een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m².

Daarnaast geldt het verlaagd tarief tevens in het kader van sociale verhuur, bijvoorbeeld via een sociaal verhuurkantoor. Vanaf 1 juni 2024 werd de regeling uitgebreid naar woningen die bestemd zijn voor verhuur van minstens 15 jaar aan particulieren die er onmiddellijk hun domicilie vestigen.

Overgangsregeling voor 32 stedenmaatregel en de verkoop van heropgebouwde woningen loopt normaal gezien af eind 2024

Twee maatregelen zijn per 1 januari 2024 komen te vervallen, met name de 32 stedenmaatregel en het verlaagd tarief dat van toepassing was op de verkoop van heropgebouwde woningen. Tot eind 2024 kan echter op basis van een overgangsmaatregel nog worden gebruik gemaakt van deze maatregelen. Er gelden een paar voorwaarden, zo moet de omgevingsvergunning zijn aangevraagd voor 1 juli 2023 (verkoop van heropgebouwde woningen) dan wel 1 januari 2024 (32 stedenmaatregel).

Wetsvoorstel

Vanwege vertragingen door onder andere uitzonderlijke regenval werd besloten de overgangsregeling met zes maanden te verlengen tot eind juni 2025. Deze verlenging geeft bouwheren en ontwikkelaars extra tijd om hun projecten af te ronden met behoud van het verlaagde btw-tarief van 6%. Het wetsvoorstel, unaniem goedgekeurd door de Kamercommissie Financiën, wacht nu op goedkeuring door de plenaire vergadering.

Voor bouwheren, aannemers en ontwikkelaars betekent deze verlenging een welkome verlaging van de fiscale druk en extra ademruimte om lopende projecten zonder extra kosten te voltooien.

Deze bijdrage is verschenen op TaxWin (te raadplegen op taxwin .be)