Apr 4

Fiscus publiceert alweer tolerantie voor rapportering cijfers gemengde btw-plichtigen

De fiscus heeft een bericht gepubliceerd op zijn website waardoor gemengde (en gedeeltelijke) btw-plichtigen uitstel krijgen om hun cijfers te rapporteren. De vraag is of de tolerantie zoals ze nu wordt voorgesteld ondernemingen effectief vooruit helpt.

Sinds 2023 moeten gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen de kerncijfers in verband met hun btw-aftrek elektronisch rapporteren via InterVAT. Voor gedeeltelijke btw-plichtigen is er in een tolerantie voorzien (zodanig dat enkel grote ondernemingen nog onder deze verplichting vallen). Gemengde btw-plichtigen zijn sowieso verplicht om hun cijfers op deze manier te communiceren (ongeacht hun grootte).

Voor gemengde btw-plichtigen die een algemeen verhoudingsgetal toepassen is het in feite eenvoudig: zij moeten enkel hun verhoudingsgetal ingeven.

Voor zij die vallen onder het werkelijk gebruik is er wél werk aan de winkel: zij moeten een ganse berekening doen van de btw die ze al dan niet in aftrek hebben gebracht en in percentages uitdrukken hoe het recht op aftrek werd bepaald. Dit vergde vorig jaar aanzienlijk veel werk waardoor de vorige minister van Financiën had beslist dat schattingen volstaan. Het probleem was dat de btw op kosten tot voor de invoering van de nieuwe verplichting niet apart tot uitdrukking werd gebracht in de boekhouding. Het is pas sinds half 2024 dat de meeste boekhoudprogramma’s hierop voorzien zijn.

Het is dan ook enigszins opmerkelijk dat met die problemen geen rekening is gehouden in de toleranties die werden voorzien. Er is enkel voorzien in een uitstel van de verplichting. Normaal gezien moesten de cijfers worden meegedeeld tegen 20 of 25 april. Deze deadlines worden nu verschoven naar de uiterlijke indieningsdatum van de periodieke btw-aangifte over:

• het tweede kwartaal 2025 (ten laatste 25 juli 2025) of
• juni 2025 (ten laatste 22 juli 2025).

Door het uitstel dat tijdens de zomervakantie wordt gegeven, wordt de termijn nog verder verlengd tot 8 augustus 2025 (zowel voor maand- als kwartaalaangevers). Om van teruggaaf te kunnen genieten, moet de aangifte niettemin worden ingediend binnen de wettelijke indieningstermijn.

Dit neemt niet weg dat er dit jaar klaarblijkelijk wel moet worden gewerkt met “werkelijke cijfers” (terwijl de meeste boekhoudpakketten nog niet waren aangepast in 2024 – zie hoger).

Belastingplichtigen die dit zouden willen, kunnen in eerste instantie werken met schattingen om vervolgens, tegen de aangifte van het derde kwartaal of die van de maand november hun werkelijke cijfers door te geven. Dat is dus in feite dubbel werk.

We horen via verschillende kanalen dat de fiscus zelf ook geen weg weet met de cijfers die in 2024 werden gerapporteerd. Misschien tijd om deze verplichting te herzien?

U leest het volledig bericht hier.