De nieuwe Btw-ketting: minder dramatisch dan gevreesd?
De fiscus kondigt op zijn website aan dat de onderhandelingen met het ITAA (Institute for Tax advisors and Accountants) over de nieuwe Btw-ketting nog volop aan de gang zijn. Ter herinnering: met de invoering van de Btw-ketting wordt er strikter toegezien op de tijdige indiening van btw-aangiftes en de betaling van de verschuldigde btw.
Er was verwarring ontstaan nadat de administratie de “btw-kalender” voor 2025 op haar website had geplaatst. Hieruit bleek dat de nieuwe maatregelen onmiddellijk van toepassing zouden zijn. De fiscus mildert die berichtgeving en laat weten dat de volgende deadlines gelden:
- Maandaangifte december 2024 en maandelijkse IC opgave voor december 2024: 20 januari (zoals voorheen) ;
- Kwartaalaangifte Q4/2024 zonder aanvraag om teruggaaf en kwartaal IC opgaves Q4/2024: 27 januari. Hier is met andere woorden de nieuwe (verlengde) indienings- en betalingstermijn van toepassing. Bovendien worden deze bij wijze van administratieve tolerantie verlengd tot de eerstvolgende werkdag (25 januari is een zaterdag) ;
- Kwartaalaangifte Q4/2024 waarin om teruggaaf wordt gevraagd: 25 januari.
Voor het overige wordt dus nog onderhandeld met het ITAA over de impact van de nieuwe maatregelen. Het gaat onder andere over de toepassing van boetes, de regeling die zal gelden in de grote vakantie, enz.
We komen hier op terug van zodra er meer nieuws is.
Verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw (aflopende maatregel) verlengd tot 30 juni 2025
Normaal gesproken geldt voor de bouw van een nieuwbouwwoning een btw-tarief van 21%. Echter, wie een oude woning sloopt en op hetzelfde perceel een nieuwe woning bouwt, kan onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van een verlaagd tarief van 6%. Tot voor kort waren hiervoor twee regelingen beschikbaar:
- Stedelijke regeling: een permanente regeling die sinds 2007 geldt in 32 steden, zonder sociale voorwaarden; het volstond dat afbraak en heropbouw plaatsvonden binnen de aangeduide stedelijke gebieden. Deze maatregel gold wel enkel voor werken in onroerende staat (en dus niet voor de verkoop van heropgebouwde woningen).
- Tijdelijke regeling: een landelijke maatregel, geïntroduceerd tijdens de coronapandemie, waarmee het verlaagde btw-tarief van 6% ook buiten de steden mogelijk werd, mits aan bepaalde sociale voorwaarden werd voldaan. Deze regeling liep tot 31 december 2023 en was van toepassing op zowel werken in onroerende staat (afbraak en heropbouw) als op de verkoop van heropgebouwde woningen.
Vanaf 1 januari 2024 geldt een nieuwe permanente regeling voor heel België. De btw-verlaging is sindsdien in principe enkel van toepassing op de afbraak- en heroprichtingswerken die een bouwheer laat verrichten voor zijn enige en hoofdzakelijke eigen woning (mits toepassing van een aantal voorwaarden). Daarnaast geldt het verlaagd tarief tevens in het kader van sociale verhuur, bijvoorbeeld via een sociaal verhuurkantoor.
Vanaf 1 juni 2024 werd de regeling uitgebreid naar woningen die bestemd zijn voor verhuur van minstens 15 jaar aan particulieren die er onmiddellijk hun domicilie vestigen.
Vanaf 1 juni 2024 werd de regeling uitgebreid naar woningen die bestemd zijn voor verhuur van minstens 15 jaar aan particulieren die er onmiddellijk hun domicilie vestigen.
Twee maatregelen zijn per 1 januari 2024 komen te vervallen, met name de 32 stedenmaatregel en het verlaagd tarief dat van toepassing was op de verkoop van heropgebouwde woningen. Tot eind 2024 kan echter op basis van een overgangsmaatregel nog worden gebruik gemaakt van deze maatregelen. Er gelden een paar voorwaarden, zo moet de omgevingsvergunning zijn aangevraagd voor 1 juli 2023 (verkoop van heropgebouwde woningen) dan wel 1 januari 2024 (32 stedenmaatregel).
Vanwege vertragingen door onder andere uitzonderlijke regenval werd besloten de overgangsregeling met zes maanden te verlengen tot eind juni 2025. Deze verlenging geeft bouwheren en ontwikkelaars extra tijd om hun projecten af te ronden met behoud van het verlaagde btw-tarief van 6%.
De Wet tot verlenging van de overgangsregeling voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6 % bij afbraak en heropbouw van een woning van 10 december 2024 is op 24 december in het Staatsblad verschenen.
Nieuwe regeling kleine ondernemingen
De regeling kleine ondernemingen (“KO”) ondergaat in 2025 een metamorfose. De oude regeling zoals we die kennen blijft bestaan (de drempel van 25.000 € blijft van toepassing), maar daarnaast wordt er een nieuwe regeling ingevoerd op basis waarvan er ook beroep kan worden gedaan op de KO-regelingen in andere Lidstaten. Eén en ander heeft een (weliswaar beperkte) impact op de bestaande Belgische regeling. De nieuwe EU-regeling (de “SME”-regeling) wijkt grotendeels af van hetgeen we al kennen: ondernemingen gaan zelfs een specifiek “EX” btw-nummer moeten aanvragen.
De fiscus heeft aangekondigd dat de module ‘Bijzondere vrijstellingsregeling van belasting voor kleine ondernemingen (SME)’ die kleine ondernemingen de mogelijkheid biedt om zich in de nieuwe SME-regeling in een of meerdere EU-lidstaten te registreren, pas vanaf 3 maart 2025 beschikbaar zal zijn via de e-service Intervat.
Tot dan kunnen Belgische belastingplichtigen die al vanaf 1 januari 2025 belastbare handelingen willen verrichten in een andere EU-lidstaat contact opnemen met de belastingadministratie van die lidstaat (of zich inschrijven in het OSS-regime wanneer aan de voorwaarden voldaan is), van zodra zij die nieuwe activiteit beginnen.
Belgische belastingplichtigen die al belastbare handelingen verrichten in een andere EU-lidstaat en die al geregistreerd zijn in het OSS-regime of die daar al geïdentificeerd zijn voor btw-doeleinden, moeten die identificaties behouden en de btw op die handelingen blijven aanrekenen tot de opening van de SME-module.